איך ישיבה על כיסא ארגונומי יכולה להקל על הפרעות קשב וריכוז?

אתם יושבים לכתוב מייל/דו"ח/מסמך חשוב בעבודה.

אתם קמים לשירותים וחוזרים לשבת.

אחרי כמה דקות הולכים לשתות  ומיד אח"כ יוצאים החוצה לעשן.

אתם חוזרים לשבת ליד המחשב ואז נזכרים שאתם צריכים לשאול מישהו משהו ממש חשוב, אז אתם מוציאים את הפלאפון מהכיס, שולחים הודעה ומחזירים אותו.

כשאתם חוזרים למסמך שלכם במחשב, אתם כבר שוכחים על מה התחלתם לכתוב, אז אתם מתחילים לקרוא אותו (שוב) מהתחלה.

מכירים את זה?

יש סיכוי שגם אתם נופלים בסטטיסטיקה וסובלים מאחת התופעות השכיחות ביותר במאה ה-21, ADHD, או בשמה הרווח "הפרעת קשב וריכוז". זה בסדר, אתם ממש לא לבד- 7-10% מהאוכלוסייה נמצאים אתכם באותה סירה. בד"כ הפרעת קשב וריכוז מופיעה כבר בגילאי הגן ובית-הספר ולכן נהוג לשייך אותה בעיקר לתלמידים, אבל מאחר ואינה דועכת עם השנים, היא ממשיכה ללוות את הסובלים ממנה גם בחייהם הבוגרים ומהווה עבורם מטרד גם בעבודה וביחסים הבין-אישיים.

ילדים הסובלים מהפרעת קשב עלולים לפתח בעיות נוספות כמו ליקוי למידה ושפה, הפרעות בשינה, קשיי תנועה ובמצבים קיצוניים גם חרדה ודיכאון. בקרב מבוגרים, ההפרעה עלולה לגרום לחוסר סבלנות, חוסר ארגון ולרגישות גבוהה. עוד עלה ממחקרים שונים שבוצעו בנושא, שבמוחו של אדם אשר סובל מהפרעות קשב וריכוז יש מחסור בדופמין, דבר שגורם לו להיפראקטיביות, המתבטאת בקושי להתרכז בפעולה אחת בלבד, בדיבור מהיר ובאי שקט. הפרעת הקשב מאופיינת גם בתנודתיות יתר – הצורך להניע את הגוף ללא הפסקה, גם כאשר יושבים ושוכבים.

קיימות כיום גישות שונות ביחס לטיפול בתופעה. יש מי שמאמינים בטיפול תרופתי על-ידי ריטלין או תרופות דומות ויש שמאמינים דווקא בשיטות הטיפול הטבעיות, שחלקן כוללות גם טיפול פסיכולוגי. לא משנה באיזו שיטה אתם תומכים, תמיד יש דברים נוספים שניתן לעשות, על מנת להקל על עצמנו ולשפר את הריכוז שלנו בעבודה, כמו לדוגמה משחק ב"מר גמיש", קיוב, או שירבוט קשקושים על דף, ובעצם כל דבר שיכול לסייע לנו להתמקד במטרה ולסיים לכתוב את המסמך הזה בלי הפרעות.

אחת הדרכים להגברת הדופמין במוח ולהפחתת התופעות של היפראקטיביות היא הקפדה על ישיבה נכונה. כשאנחנו יושבים על כיסא משרדי רגיל, שמגביל את התנועה שלנו וגורם לנו אי נוחות, הפרעת הקשב מקבלת ביטוי רב יותר והצורך לקום ולנוע במרחב עולה. לעומת זאת, כשאנחנו יושבים על כיסא ארגונומי, נוח ואיכותי, שמאפשר לנו לנוע בחופשיות, הצורך לקום מהכיסא הולך ויורד ואנחנו מסוגלים לשבת זמן ממושך יותר בריכוז.